Welcome to my blog :)

rss

Friday, March 2, 2012

The art of Pattern (PART 1)

Photoshop ဟာ အလုပ္လုပ္ရာမွာပိုမို အဆင္ေျပေစဖို႔ Preset ေတြကိုဖန္တီးခြင့္ ေပးထားတဲ့အျပင္ Ready made preset ေတြကို လည္းထည့္သြင္းေပးထားပါတယ္။ Preset ေတြထဲမွာ Pattern ေတြအျပင္ Gradients, Styles, brushes စေသာတျခားအုပ္စုေတြ လဲပါ၀င္ပါ တယ္။ အခုPhotoshop ရဲ့ Pattern ေတြအေၾကာင္းေလ႔လာ ၾကည့္ရေအာင္ပါ။ Pattern ေတြဟာ အေရာင္ေတြခ်ယ္သလိုပဲ အျမဲလိုလိုအသံုးျပဳ ေနရပါတယ္။ ပထမဆံုးအေနနဲ႔ အသံုးျပဳပံုကို အရင္ၾကည့္ရေအာင္။
New document တစ္ခုကိုယူပါ၊ Rectangular Marquee ျဖင့္ Selection တစ္ခုျပဳလုပ္ပါ။ ျပီးရင္ Edit>Fill (Shift + F5) ႏွိပ္ပါ၊ Fill dialog box ေပၚလာတဲ့အခါမွာ Contents: Use ေနရာမွာ Pattern ကိုေရြးေပးလိုက္ပါ။ အဲဒီေနာက္ Custom Pattern မွာ Pattern picker box ကိုေခၚရမွာပါ၊ အဲဒီကမွ Wood pattern ကိုေရြးလိုက္ပါ။ Opacity ကိုေတာ့ 100 % ပဲထားပါဦး။
OK ကိုႏွိပ္လိုက္ပါ၊ Rectangular marquee selection ထဲမွာ သစ္သား Pattern ေလး Fill လုပ္ထားတာကိုေတြ႔ရမွာပါ။
အကယ္၍ Fill dialog box မွာပံုပါအတိုင္းမေတြ႔ရရင္ေတာ့၊ Pattern ကို Default pattern ေတြရဖို႔ Reset လုပ္ဖို႔လိုအပ္ ပါလိမ့္မယ္၊ (Default pattern ေတြဟာ စက္တိုင္းမွာရွိပါတယ္) Pattern ကို reset လုပ္ဖို႔အတြက္ေတာ့ Pattern fly out menu ကိုေရြးရပါမယ္၊ ပံုမွာျပထားတဲ့အတိုင္း အနီေရာင္အ၀ိုင္းေလးထဲက ၾတိဂံေလးကိုႏွိပ္ပါ။
ေရွ႔မဆက္ခင္ အေပၚကပံုမွာျပထားတဲ့ Menu အခ်ိဳ႕အေၾကာင္းေျပာခ်င္ပါတယ္၊ အခုအသံုးျပဳမယ့္ Wood pattern ဟာ Photoshop ရဲ့ Default pattern ထဲမွာပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ Reset Patterns menu ကိုႏွိပ္ရတာပါ။ Pattern file တစ္ခုမွာ pattern မ်ားစြာပါ၀င္ႏိုင္ပါတယ္။ အခု Default pattern မွာတင္ pattern ၁၂ ခုပါ၀င္ေနတာ သတိျပဳမိမွာပါ။ ပံုရဲ့ေအာက္ကအနီေလးေထာင့္ထဲမွာေတာ့ သင့္ရဲ့စက္ထဲမွာရွိတဲ့ Pattern file ေတြကိုျပသထားတာပါ။ အဲဒီ file ေတြတစ္ခုခ်င္းစီမွာလဲ pattern မ်ားစြာပါ၀င္ႏိုင္ပါေသးတယ္။
ကဲ Reset pattern ကိုဆက္ရေအာင္၊ အဲဒီ Menu ကိုႏွိပ္လိုက္ရင္ Photoshop ကသင့္ရဲ့ current pattern ေတြကို Default pattern ေတြနဲ့အစားထိုးမွာလား၊ ေနာက္မွာဆက္ေပါင္းထည့္သြားမွာလား ေမးပါလိမ့္မယ္။
Ok ကိုႏွိပ္ရင္ လက္ရွိ pattern အစား default pattern ေတြကိုအစားထိုးမွာျဖစ္ျပီး၊ Append ကိုႏွိပ္ရင္ေတာ့ ယခုလက္ရွိအသံုးျပဳေနတဲ့ pattern ေတြကိုမေပ်ာက္ကြယ္ေစပဲ သူတို႔ရဲ့ေနာက္မွာ default pattern ေတြကိုထပ္ေပါင္းထည့္ေပးသြားပါတယ္။
အကယ္၍ တျခားေသာ pattern file မ်ားကိုအသံုးျပဳခ်င္ရင္ေတာ့ Pattern fly out men ရဲ့ ေအာက္ဆံုး group ထဲမွာရွိတဲ့ menu ေတြကို click လုပ္ရံုပါပဲ (ဥပမာ Grayscale Paper)။ ထို menu တစ္ခုခ်င္းစီဟာ သင့္စက္ထဲမွာရွိေနတဲ့ pattern file တစ္ခုကို ကိုယ္စားျပဳပါတယ္။ အဲဒီလို click လုပ္လိုက္ရင္ေတာ့ Replace လား Append လားေမးဦးမွာပါ။
အခုတစ္ခါ Wood Pattern ကို Fill လုပ္ထားတဲ့ New Document ကို Basic Concept အပိုင္းမွ အလင္းအေမွာင္ကိုသံုး၍ထုမ်ားဖန္တီးျခင္း သင္ခန္းစာမွာေဖာ္ျပထားတဲ့အတိုင္းျပဳလုပ္ရင္ အခုလို သစ္သားတံုးေလးတစ္ခုကိုရလာမွာပါ။
ဘယ္ Pattern File ေတြမွာ ဘယ္လို Pattern ေတြပါ၀င္တယ္ဆိုတာေတာ့ မိမိဘာသာ စမ္းၾကည့္ပါဦး။ မိမိ ကိုယ္ပိုင္ Pattern File ျပဳလုပ္ပံု ကိုလည္း PART 2 မွာဆက္လက္ေရးသား ေပးပါဦးမည္။ အသံုးျပဳပံုတခ်ိဳ႕ကိုေတာ့ Applied Section မွာဆက္လက္ေဖာ္ျပေပးပါ့မယ္။

Fading the effect

Photoshop မွာ Fade menu ဟာလည္းအေရးပါတဲ့ menu တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ Fade ဟာ သင္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ Effect (Filter) တစ္ခုခု ဒါမွမဟုတ္ တျခားေသာ painting tool, erasing tool, or color adjustment တို႔ကို Amount ေလ်ာ့က်ေအာင္ဖန္တီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဥပမာ သင္ selection တစ္ခုကို အနက္ေရာင္ Fill လုပ္ထားတယ္ဆိုပါေတာ့။
အဲဒီ Selection ကို Deselect မလုပ္ခင္မွာ Edit>Fade Fill.. ဆိုတဲ့ menu ကိုသြားလို္က္ပါ၊ ျပီးရင္ Opacity ကို 50% ေလာက္ထားၾကည့္ပါ၊ ပံုမွာျပထားပါတယ္။
သင္ျဖည့္ထားတဲ့ အနက္ေရာင္ဟာ မီးခိုးေရာင္ေလာက္ျဖစ္သြားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ Filter ေတြသံုးခဲ့ရင္ ထို Filter ရဲ့ effect ကိုျပန္ေလွ်ာ့ခ်ခ်င္ တဲ့အခါမ်ိဳးမွာ အလြန္ အသံုးတည့္ပါတယ္။ တစ္ခုရွိတာက Fade ဟာ effect တစ္ခုခုကိုျပဳလုပ္ျပီးျပီးခ်င္းပဲရပါတယ္တစ္ျခား Command တစ္ခုခု လုပ္ျပီးသြားရင္ေတာ့ မရႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ အခု Filter တစ္ခုနဲ႔စမ္းၾကည့္ရေအာင္၊ ပံုတစ္ခုကိုဖြင့္လိုက္ပါ။
အဲဒီပံုေလးကို Filter>Artistic>Watercolor ဆိုတဲ့ effect တစ္ခုထည့္လိုက္ပါတယ္။ setting ေတြကိုေတာ့သင့္စိတ္ၾကိဳက္သာယူပါ၊ ေရေဆး ပန္းခ်ီတစ္ခုလိုျဖစ္သြားပါျပီ။
ေနာက္တစ္ခါ အဲဒီ ပန္ခ်ီဆန္တဲ့ effect ကိုနဲနဲေလးေလွ်ာ့ခ်လိုတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ Edit>Fade Watercolor ကိုေရြးလိုက္ပါတယ္။ Opacity ကိုေတာ့ 65% ေလာက္ထားလိုက္ရင္ ပံုေလးဟာဒီလိုျဖစ္လာမွာပါ။ Fade ရဲ႔ သေဘာကေတာ့ Filter ေပးမည့္ Layer ကို Duplicate အရင္လုပ္၊ ျပီးမွ Filter ေပးျပီး Opacity ျပန္ေလွ်ာ့ခ်လိုက္တဲ့ သေဘာမ်ိဳးပါ။
ဒီအတိုင္းပဲ Fade ကို painting tool, erasing tool, color adjustment တို႔ျဖင့္လည့္ တြဲျပီးသံုးႏိုင္ပါတယ္။ Fade ကို တျခားေသာ Filter မ်ားျဖင့္လည္း  မိမိကိုယ္တိုင္သာ ဆက္လက္ေလ႔လာၾကည့္ပါဦး

Layers in CS2

PhotoShop CS2 ရဲ့ Layer မ်ားအေၾကာင္းကို အရင္ Version အေဟာင္းမ်ားနဲ႔ ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္ရေအာင္။ Layers ေတြကိုကြ်မ္းက်င္စြာ ကိုင္တြယ္တတ္မွသာ PhotoShop နဲ့အလုပ္လုပ္ရာမွာအဆင္ေျပမွာပါ။ CS2 မွာအရင္ Version အေဟာင္းမ်ားနဲ့မတူတဲ့ Feature တခ်ိဳ႕ရွိပါတယ္ အဲဒါေတြကို အဓိကထားေျပာခ်င္ ပါတယ္။
Selecting (Activating) layers
Layer ေတြကို Activate (select) လုပ္တဲ့အခါမွာ အခု Active ျဖစ္ေနတဲ့ Layer ရဲ့ အေပၚကို Layer ကို Select လုပ္ခ်င္ရင္ Alt + ] key ကိုႏွိပ္ျပီးသြားရပါတယ္။ Current Layer ရဲ့ေအာက္က Layer ကိုဆိုရင္ေတာ့ Alt + [ ကိုႏွိပ္ရပါတယ္။ ဒါေတြကေတာ့ အရင္ version ေတြမွာထဲ ကပါပါတယ္။ အေပၚဆံုး Layer ကို Active ျဖစ္ခ်င္ရင္ေတာ့ Alt + . (period key) နဲ႔ ေအာက္ဆံုးက Layer ဆိုရင္ေတာ့ Alt + , (comma key)ကိုႏွိပ္ရမွာပါ။

Layer ေတြအားလံုးကို Select လုပ္ခ်င္ရင္ေတာ့ Select> All Layers ကိုသံုးရမွာပါ။ အကယ္၍ ဆင္တူတဲ့ Layer ေတြကိုပဲ Select လုပ္ခ်င္ တယ္ (ဥပမာ Shape Layer ေတြအားလံုး၊ Adjustment Layer ေတြအားလံုး) ဆိုရင္ေတာ့ Layer Palette မွာ မိမိ Select လုပ္ခ်င္တဲ့ Layer တစ္ခုကို Right click ႏွိပ္ျပီး ေပၚလာတဲ့ Menu ကေန Select Similar Layers ကိုေရြးေပးရံုပါပဲ။

Making Marquee Selection of Layer
အရင္ version ေတြတုန္းက Layer တစ္ခုလံုးကို Marquee Selection လိုခ်င္ရင္ Layer palette မွာလိုခ်င္တဲ့ Layer ကို Ctrl + Click လုပ္လိုက္ရံုနဲ႔ရပါတယ္။ CS2 မွာေတာ့ အဲဒီလိုမဟုတ္ေတာ့ပါဘူး Layer ရဲ့ thumbnail view ေပၚတဲ့ေနရာကို Ctrl + Click ႏွိပ္မွရပါတယ္။ အခုေအာက္မွာျပထားတဲ့ပံုနဲ႔ၾကည့္ရင္ Layer palette မွာ blue ဆိုတဲ့စာသားေနရာနားမွာ သြားျပီး Ctrl + Click လုပ္လို႔မရေတာ့ပါဘူး၊ အျပာေရာင္ thumbnail ေလးေပၚတဲ့ေနရာ (အနီေရာင္စက္၀ိုင္းအတြင္း) ကိုႏွိပ္ရမွာပါ။


Selecting Multiple Layers and Grouping
Layer ေတြကိုအုပ္စုဖြဲ႔ထားခ်င္ရင္ေတာ့ အရင္ Version ေတြမွာ Layer Set ဆိုတာကိုသံုးပါတယ္။ CS2 မွာေတာ့ Layer Group ဆိုျပီးသံုးထား ပါတယ္ Layer Palette ရဲ့ေအာက္ေျခက ပဥၥမေျမာက္ခလုပ္ေလးပါ။ သူတို႔ေတြရဲ့အသံုး၀င္ပံု ေတြကေတာ့ Layer ေတြအမ်ားၾကီးျဖစ္ေနတဲ့အခါ သက္ဆိုင္ရာ Layer ေတြကို တစ္စုထဲျဖစ္ေအာင္လုပ္ေပးၾကတာပါ။ Layer Group ကိုအသံုးျပဳခ်င္ရင္ေတာ့ အဲဒီ Group ထဲမွာပါမယ့္ Layer ေတြကိုအရင္ Select လုပ္ေပးရပါမယ္။ အခုျမင္ေနရတဲ့ blue, red, yellow ဆိုတဲ့ Layer သံုးခုစလံုးကို Select လုပ္မယ္ဆိုပါေတာ့ အရင္ဆံုး blue ကို Click လုပ္ပါမယ္၊ ျပီးရင္ yellow layer ကို Shift key တြဲျပီးႏွိပ္လိုက္ရံုပါပဲ၊ အေပၚဆံုး blue Layer ကေန yellow layer အထိလို႔ ဆိုလိုက္တာပါ။

တကယ္လို႔ Layer ေတြကို အစဥ္လိုက္မဟုတ္ပဲ မိမိစိတ္ၾကိဳက္အတိုင္း Select or Deselect လုပ္ခ်င္ရင္ေတာ့ Ctrl နဲ႔တြဲႏွိပ္ရံုပါပဲ (Windows Explorer / My computer မွာ File ေတြကို Select လုပ္ပံုနဲ႔ဆင္တူပါတယ္)။ ျပီးရင္ေတာ့ Select ျဖစ္ေနတဲ့ Layer ၃ခုစလံုးကို Layer Palette ေအာက္ေျခ ပဥၥမေျမာက္က Create a new group ဆိုတဲ့ ေနရာေလးဆီကို Drag လုပ္သြားရံုပါပဲ။ ဒါဆိုရင္ Layer ၃ခုအစား Group1 ဆိုျပီး ေတြ႔ရမွာပါ။ အဲဒီ Group1 ဆိုတဲ့ Folder icon ဘယ္ဘက္က Triangle ေလးကိုႏွိပ္ျခင္းျဖင့္ Layer ေတြကိုျပန္ေတြရမွာပါ၊ အဲဒီ Triangle ကိုပဲေနာက္တစ္ခ်က္ Click ရင္ေတာ့ ျပန္ခ်ံဳ႕သြားမွာပါ။ Layer ေတြကို Layer Group ထဲထည့္တာ Group ထဲကေနျပန္ထုတ္တာကေတာ့ အရင္ version ပံုစံအတိုင္းပါပဲ။


Locking / Unlocking layers
Layers ေတြကို Lock လုပ္ခ်င္ရင္ေတာ့ မိမိ Lock လုပ္လိုတဲ့ Layer မ်ားကိုေရြးပါ၊ ျပီးရင္ Layer> Lock Layers ကိုေရြးလိုက္ရင္ Dialog တစ္ခု ကိုေတြ႔ရမွာပါ။ အဲဒီမွာ Lock ခ်ခ်င္တဲ့ Option ေတြကိုေရြးျပီး Ok ေပးလိုက္ရံုပါပဲ။


Unlock လုပ္ခ်င္ရင္လဲ ဒီလိုပါပဲ Layer> Lock Layers ကိုသြားျပီး Check box ေတြကို uncheck လုပ္ျပီး Ok ႏွိပ္ေပးလိုက္ပါ။ Layer တစ္ခုထဲ ကို Lock ခ်တာကေတာ့ အရင္ Version မ်ားနဲ႔အတူတူပါပဲ အထူးေျပာေနစရာမလိုပါဘူး၊ Layer Palette ရဲ့ အေပၚနားေလးမွာ Lock button ေလးေတြရွိပါတယ္။
Linking / Unlinking Layers
CS2 ရဲ့ Layer palette မွာ Link column ေလးပါမလာေတာ့တာကိုသတိထားမိမွာပါ၊ ဒါေၾကာင့္ Layer ေတြ Link ခ်ိတ္ခ်င္တဲ့အခါ Link ခ်ိတ္လို တဲ့ Layers ေတြကိုအရင္ Select လုပ္ပါမယ္ ျပီးရင္ Layer palette ရဲ့ေအာက္ေျခက ပထမဆံုး Link icon ေလးကို ႏွိပ္ေပးပါ။ ဒါဆိုရင္ Select လုပ္ထားတဲ့ Layer ေတြဟာ Link ျဖစ္သြားပါျပီ။ Unlink ျပန္လုပ္ခ်င္ရင္ေတာ့ အဲဒီ Link icon ကိုပဲထပ္ႏွိပ္ရံုပါပဲ Link ျပဳတ္သြားပါလိမ့္မယ္။
Link ခ်ိတ္ထားတဲ့ Layer ေတြကို Merge လုပ္ခ်င္ရင္ေတာ့ အရင္ Layer> Merge Linked menu အစား Layer> Merge Layers ကိုအသံုးျပဳ ထားပါတယ္။ ဒီ Merge Layers menu ဟာ Layer ေတြ Link ခ်ိတ္ထားဖို႔ မလိုပါဘူး Select ျဖစ္ေနရံုနဲ႔တင္အလုပ္လုပ္ပါတယ္။

အို..... အရိပ္ေလးရယ္

အလင္းတန္းေတြဟာ မ်ဥ္းေျဖာင့္အတိုင္းသြားလာၾကျပီး အရာ၀တၱဳမ်ားႏွင့္ ထိဆံုမိၾကပါတယ္။ ဤကဲ့သို႔ အရာ၀တၱဳနဲ႔အလင္းဆံုတဲ့ ေနရာမွာ Tint အျခင္းအရာျဖစ္ျပီး အလင္းနဲ႔ဆန္႔က်င္ရာဘက္မွာ Shade အခ်င္းအရာ ျဖစ္ေပၚေၾကာင္းေဖာ္ျပခဲ့ျပီးပါျပီ။ အခုေျပာခ်င္တာက အလင္းရဲ့ ဆန္႔က်င္ဘက္က အရာ၀တၱဳ အေၾကာင္းျဖစ္ပါတယ္။ အရိပ္လို႔ လြယ္လြယ္ေျပာေနေပမယ့္ ေသျခာစြာခြဲျခားၾကည့္ရင္ အရာ၀တၱဳရဲ့ အရိပ္သည္ ထိုအရာ၀တၱဳအေပၚတြင္သာ သက္ေရာက္လ်င္ Shade လို႔ေခၚျပီး ၄င္းအရာ၀တၱဳ၏အရိပ္သည္ အျခားအရာ၀တၱဳအေပၚမွာ သက္ေရာက္မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ Shadow လို႔ေခၚရပါမယ္။ ဒီ Tutorial မွာေျပာခ်င္တာက Shadow ပါ။
လက္ေတြ႔အေနနဲ့ ပံုေလးတစ္ပံုကိုသူ႔ေဘးနားကေန အရိပ္ေလးတစ္ခုခ်ၾကည့္ရေအာင္။ အရိပ္ကိုပံုေလးရဲ့ ညာဘက္ကေနထြက္တဲ့ ပံုစံမ်ိဳးပါ။ Layer ေတြမွာ အရိပ္ကို Drop Shadow ဆိုတဲ့ Layer Style ကိုသံုးျပီးအရိပ္ခ်တာကို သိျပီးၾကမွာပါ။ အဲဒီ Layer Style ကိုပဲအခု အသံုးျပဳပါမယ္။ အခုျပထားတဲ့ပံုမွာ လူပံု Layer1 ရယ္ Background ရယ္ Layer ႏွစ္ခုရွိပါတယ္။
ပထမအဆင့္အေနနဲ႔ Layer1 ကို Drop Shadow လုပ္ပါမယ္၊ Setting ေတြကိုေတာ့ Default အတိုင္းပဲထားပါ။ Drop Shadow ျပီးသြား ရင္ေတာ့ Layer1 ရဲ့ေအာက္ေျခ နားမွာ Drop Shadow ဆိုတဲ့ စာသားေလးမွာ Right Click လုပ္ပါမယ္၊ အဲဒီေနာက္ေပၚလာတဲ့ Menu ကေန Create Layer ကိုေရြးပါ။
"Some aspects of the effects cannot be reproduced with layers!" လို႔ေျပာရင္ OK ပဲေရြးပါ။ အခုဆိုရင္ Layer1 ကတစ္ခု Layer1's Drop Shadow ဆိုတဲအရိပ္ Layer ကတစ္ခု သက္သက္ဆီျဖစ္သြားပါျပီ။
ဆက္ျပီးေတာ့ အရိပ္ Layer ျဖစ္တဲ့ Layer1's Drop Shadow ကို Free Transform လုပ္ရေအာင္ (Ctrl + T)။ ေပၚလာတဲ့ Bounding Box ကေန အေပၚဘက္က အလယ္ Node ကို Ctrl key ႏွိပ္ျပီးျမားျပထားတဲ့ ေနရာကိုေရာက္ေအာင္ေရြ့ပါ။ (Control key နဲ႔တြဲႏွိပ္ျခင္းဟာ Transformation ကို Distortion လို႔ေျပာလိုက္တာပါ)
Transform ကိုခ်ိန္ညွိျပီး Enter မေခါက္ခင္ သို႔ (Commit) မလုပ္ခင္ အရိပ္ကိုေျခေထာက္နားကေန စထြက္ေအာင္လဲ သတိထားပါဦး Keyboard ရဲ့ Arrow Key ေလးေတြနဲ့ အေပၚေအာက္ ဘယ္ညာ ခ်ိန္လို႔ရပါတယ္။
ျပီးရင္ အရိပ္ Layer (Layer1's Drop Shadow) ရဲ့ Opacity ကိုလဲ 40% ေလာက္ထားလိုက္ရင္ ပံုေလးကိုဒီလိုျမင္ရမွာပါ။
အရိပ္ျပဳလုပ္တဲ့ တျခားနည္းလမ္းေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္၊ ဒီနည္းဟာပိုလြယ္ကူပါတယ္။ နဲနဲေလးစိတ္ကူးကြန္႔ျပီး တျခားေသာပံုစံေလး ေတြလဲ လုပ္ၾကည့္ပါဦးလား။ ဥပမာ လူပံုဟာေသးျပီးအရိပ္ကို Distortion မ်ားမ်ားနဲ႔ ဦးေခါင္းပိုင္းမွာ ကားသြားတဲ႔ပံုမ်ိဳးေပါ့။ အဲဒီပံုမ်ိဳးလိုခ်င္ရင္ Free Transform လုပ္တုန္းက Node ေတြကိုေဘးေဘး ၀ဲယာ လိုသလိုတိုးလိုက္ရံုပါပဲ။
မွတ္ခ်က္။          ။Guest Book တြင္ေရးသားခဲ့ေသာ ေမးခြန္းတစ္ခုျဖစ္သည့္ how can i do the shadow of image ? ကိုေျဖဆိုထားျခင္းပါ။ Reply ေနာက္က်ေနျခင္းကိုခြင့္လြတ္ေပးပါရန္ႏွင့္ ႏွစ္သက္ေက်နပ္ႏိုင္လိမ့္မည္ဟုေမွ်ာ္လင့္ပါသည္။

Anti-aliasing

ပံုရိပ္မ်ားရဲ့ဖြဲ႔စည္းပံု သဘာ၀သင္ခန္းစာမွာ Raster Graphics ေတြဟာ Pixel ေတြကိုအေျခခံတယ္လို႔ ေျပာခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီ Pixel ေတြကိုလဲ ေလးေထာင့္ပံုရွိတယ္လို့လဲ ယူဆလိုက္ပါဦး။ ဒါဆိုရင္ Vertical Line တစ္ခုရဖို႔ဆိုရင္ ေလးေထာင့္ပံုရွိတဲ့ Pixel ေလးေတြကို တစ္ခုေပၚ တစ္ခု ဆင့္သြားရမွာေပါ့။ ပံုမွာၾကည့္ပါ။ Horizontal Line ဆိုရင္လဲဒီအတိုင္းပါပဲ ေလးေထာင့္ပံုရွိတဲ့ Pixel ေလးေတြကို ေဘးတိုက္ဆက္သြား ရမွာေပါ့။
အဲဒီအထိကေတာ့အဆင္ေျပတုန္းပါပဲ၊ ဒါေပမယ့္ မ်ဥ္းေစာင္း 45 degree Line ဆိုရင္ ဒီလိုပံုျဖစ္သြားမွာေပါ့။
အတြန္႔အတြန္႔ေလးေတြဟာ Line ေဘးတစ္ေလွ်ာက္ျမင္ေနရမွာပါ။ ဒါကို Aliasing လုိ႔ေခၚပါတယ္။ အဲဒီ Aliasing ကိုေျပလည္ဖို႔ဘယ္လိုလုပ္ၾက သလဲဆိုေတာ့ အဲဒီမ်ဥ္းရဲ့ေဘးတစ္ဖက္တစ္ခ်က္ကေထာင့္ကြက္ျဖစ္ေနတဲ့ေနရာေတြကို Pixel သို႔ အေရာင္ပါးပါးေလးေတြ လိုက္ျဖည့္လိုက္ ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ပံုကအခုလိုျဖစ္သြားပါတယ္။
Aliasing ကိုေျပလည္ေစလို႔ Anti-aliasing လို႔ေခၚတာပါ။ Photoshop ရဲ့ Tools ထဲမွာတင္ Rectangular Marquee tool နဲ့ Elliptical Marquee tool ကိုပဲၾကည့္ပါ Group တစ္ခုထဲမွာရွိေပမယ့္ Rectangular Selection လုပ္ဖို႔အတြက္က Anti-aliased ျဖစ္ဖို႔မလိုဘူးေလ၊ ဒါေၾကာင့္ Rectangular Marquee ကိုေရြးထားခ်ိန္မွာ Tool Option box ကိုၾကည့္ရင္ Anti-aliased ဆိုတဲ့ Option ေလးဟာ Disable ျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။
ဒါေပမယ့္ Elliptical Selection ဆိုရင္ေတာ့ Anti-aliased ဆိုတဲ့ Option ဟာ Enable ျဖစ္လာပါတယ္။
အလ်ားလိုက္ သို႔မဟုတ္ ေထာင္လိုက္ Selection ကလြဲရင္က်န္တာေတြဟာ Anti-aliased ျဖစ္မွပံုဟာ Smooth ျဖစ္ေနမွာပါ။ Magic wand နဲ႔ Lasso Tools ေတြမွာလဲ Anti-aliased Option ဟာ Enabled ျဖစ္ေနမွာပါ။ မိမိလိုခ်င္ရင္ Check လုပ္ခဲ့ျပီး မလိုအပ္ရင္ Uncheck လုပ္ခဲ့ရံုပါပဲ။ Polygon Lasso Tool နဲ႔ 45 degree မ်ဥ္းေစာင္း Selection တစ္ခုကို Anti-aliased Option ကို Check လုပ္ျပီးဆြဲထားတာနဲ႔ Uncheck နဲ့ဆြဲတာကိုFill လုပ္ျပီးယွဥ္ၾကည့္ပါဦး။ ပိုျပီးသေဘာေပါက္လာမွာပါ။
Ant-aliasing ကို Photoshop မွာတင္ျမင္ရတာမဟုတ္ပါဘူး အျခား Graphics Software ေတြမွာလဲျမင္ေတြ႔ရမွာပါ။ ဥပမာ Illustrator နဲ႔ဆြဲထားတဲ့ ပံုတစ္ခုကို Raster format တစ္ခုခုကို Export လုပ္တယ္ဆိုပါစို႔ Export Option မွာလဲ Anti-aliasing ယူမလားလို႔လာေမးမွာပါ။ အထူးသျဖင့္ Vector graphics ကေန Raster image ေျပာင္းတဲ့အခါမ်ိဳးမွာ ဒီ Option ေလးဖြင့္ခဲ့ဖို႔မေမ့ပါနဲ႔။

Layer Mask မ်ားအေၾကာင္း



















Layer Mask ဟာ Photoshop မွာအလြန္အေရးပါျပီး အသံုး၀င္မႈအလဲအမ်ားၾကီးပါပဲ။ အသံုးမ်ားရတဲ့ အဓိကအေၾကာင္းအရင္းက သူဟာ Layer တစ္ခုကို Non Destructive Editing အျဖစ္ရေအာင္ဖန္တီးေပးႏိုင္လို့ပါ။ ဥပမာ ကြ်န္ေတာ္တို့ Layer တစ္ခုကို Selection ေပးျပီး Delete လုပ္လိုက္ရင္ အဲဒီ Layer ရဲ့ Pixel area ေတြဟာ တကယ္ ပ်က္ဆီးသြားပါတယ္။ တကယ္လို့မ်ား သင္ဟာအဲဒီ့ Layer ေတြရဲ့ အစိတ္ အပိုင္းေတြကို ျပင္ခ်င္သလိုျပင္ ဖ်က္ခ်င္သလိုဖ်က္ျပီး နဂိုအတိုင္းျပန္ျဖစ္ခ်င္ရင္ ဘယ္လိုလုပ္မလဲ။ အေျဖကေတာ့ Layer Mask ေတြကို အသံုး ျပဳျခင္းျဖင့္ေျဖရွင္းႏိုင္ပါတယ္။ Layer Mask ေတြဟာ Layer ေတြကိုနဂို Pixel ေတြပ်က္ဆီးမသြားပဲနဲ့အျမင္မွာ ေျပာင္းခ်င္သလိုေျပာင္း ျပင္ခ်င္ သလိုျပင္ခြင့္ေပးပါတယ္။ Layer ေတြကိုမ်က္ႏွာဖံုးေလးေတြအုပ္ျပီးအေပၚကေန Edit လုပ္တယ္လို့ယူဆႏိုင္ပါတယ္။ Layer တစ္ခုအေပၚကို Layer Mask တစ္ခုအုပ္လိုက္ျပီဆိုပါစို့။ အဲဒီ Layer Mask ရဲ့အေရာင္အတိုင္း Layer ရဲ့ result ထြက္လာပါတယ္။ Layer Mask ဟာ gray scale ပါ။ အနက္ကေနအျဖဴကိုသြားတဲ့ Tone အတိုင္းပဲအေရာင္ေတြရွိမွာပါ။ အျဖဴေရာင္ဟာ Pixel ေတြကိုျမင္ရေစျပီး အနက္ေရာင္ဟာ Pixel ေတြကိုေပ်ာက္သြားေစပါတယ္။ ေအာက္ကပံုေလးကိုၾကည့္ပါ။ ဘယ္ဘက္အျခမ္းဟာ Layer Mask ႏွင့္ Layer ကိုျပထားျပီး ညာဘက္ကေတာ့ သူတို့ႏွစ္ခုေပါင္းလို့ရလာတဲ့ Result ပါ။
အျဖဴေရာင္ဟာ Pixel ေတြကို show လုပ္ေပးျပီး အနက္ေရာင္ဟာ Pixel ေတြကို hide လုပ္ေပးတာကိုအျမဲသတိရပါ။ ဒါဆိုရင္မီးခိုးေရာင္ဟာ semi transparent ျဖစ္လာမွာေပါ့။ တ၀က္ျမင္ရျပီး က်န္တ၀က္ကေတာ့ ေအာက္မွာရွိတဲ့ Layer ရဲ့ area ေပါ့။ အခုဒီပံုမွာ ဆိုရင္ေနာက္ခံကအျဖဴေရာင္ပဲရွိတယ္လို့မွတ္ယူပါ၊
လက္ေတြ့အသံုးျပဳပံုမ်ားကေတာ့ေအာက္ပါအတိုင္းပါပဲ

၁) Layer Mask တစ္ခုဖန္တီးပံု (all visible)
လြယ္ကူပါတယ္ Layer Palette ေအာက္ေျခက New Mask icon ကိုႏွိပ္လိုက္ရင္ရပါျပီ။ ဒါမွမဟုတ္ရင္ Layer>Add Layer Mask>Revel All ကိုclick လို့ရပါတယ္။ Layer ရဲ့ေဘးမွာ Layer Mask ဆိုျပီးေပၚလာပါတယ္။ ပံုမွာၾကည့္ပါ။ Reveal All (Show All) ဆိုတဲ့အတြက္ Layer Mask တစ္ခုလံုးကိုအျဖဴေရာင္အုပ္သြားတာပါ။ ပံုမွာဆိုရင္ အနက္ေရာင္ Layer ရဲ့ေဘးမွအျဖဴေရာင္ေလးဟာ Layer Mask ပါ။
၂) Layer Mask တစ္ခုဖန္တီးပံု (all hidden)
Layer Palette မွာ New Mask icon ကို Alt key နဲ့တြဲႏွိပ္ပါ။ ဒါမွမဟုတ္ Layer>Add Layer Mask>Hide All ဆိုလည္းရပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ Layer တစ္ခုလံုးကို Layer Mask က အနက္ေရာင္အုပ္လိုက္ေတာ့ Layer တစ္ခုလံုးေပ်ာက္သြားမွာပါ။
၃) Layer Mask တစ္ခုကို Active ေပးပံု
အခုဖန္တီးထားတဲ့ Layer Mask ဟာ Layer နဲ့ေဘးခ်င္းယွဥ္ျပီး Layer Palette မွာေတြရမွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ Active ျဖစ္ေနတာ Layer လား Layer Mask လားဆိုတာအေရးၾကီးပါတယ္။ Layer Mask Active ျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ Layer ရဲ့ေရွ့က icon က ေလးေထာင့္မွာ အ၀ိုင္းေဖာက္ထား တဲ့ပံုေလးျဖစ္ေနပါတယ္။ Active က Layer ဆိုရင္ေတာ့ brush icon ကို layer ရဲ့ေရွ့မွာေတြ့ရမွာပါ။ Active ေပးခ်င္ရင္ေတာ့ Layer ျဖစ္ေစ Layer Mask ျဖစ္ေစ သူတို့ရဲ့ Thumbnail ေပၚမွာ mouse နဲ့ click လုပ္လိုက္ရံုပါပဲ။
၄) Layer ႏွင့္ Layer Mask အား Link/unlink ျပဳလုပ္ျခင္း
သာမန္အားျဖင့္ေတာ့ Layer နဲ့ Layer Mask တို့ဟာ Link ခ်ိတ္ျပီးသားပါ။ ဒါမွ Layer ကိုျဖစ္ေစ Layer Mask ကိုျဖစ္ေစ move လုပ္တာနဲ့ ႏွစ္ခုစလံုး ေရြလာရမွာပါ။ သူတို့ႏွစ္ခုၾကားက chain icon ေလးက link ျဖစ္ေနတာကို ကိုယ္စားျပဳတာပါ။ အဲဒီေနရာေလးကို mouse နဲ့ click လုပ္လိုက္တာနဲ့ unlink ျဖစ္သြားျပီး။ ေနာက္တစ္ခါ ထပ္ click လုပ္တာနဲ့ link ျပန္ျဖစ္လာမွာပါ။
၅) Layer Mask အား Disable/ Enable ျပဳလုပ္ပံု
Layer Mask ေပၚမွာ Shift key နဲ့တြဲျပီး click လုပ္ေပးျခင္းျဖစ္ Disable / Enable ျဖစ္ေစပါတယ္။ Disable ဆိုရင္ Layer Mask ဟာအလုပ္ မလုပ္ေတာ့ပဲ သူ႕ေအာက္က Layer ရဲ့ နဂို pixel အတိုင္းျမင္ရမွာပါ။ Layer Mask Disable ျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ အနီေရာင္ၾကက္ေျခခတ္ေလးနဲ့ ျပပါတယ္။
6) Layer Mask အား Delete လုပ္ျခင္း
Layer>Remove Layer Mask>...(Apply လား Discard) လားေရြးေပးပါ။ Layer မွာျဖစ္ေနေသာအေနအထားအတိုင္း လိုခ်င္ရင္ Apply ကိုေရြးျပီး Layer ရဲ့ နဂိုအတိုင္းလိုခ်င္ပါက Discard ေရြးရန္သာျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္နည္းကေတာ့ Layer Mask ကို Layer Palette ေအာက္ေျခက Trash icon ေပၚသို့ Drag ဆြဲသြားျခင္းပဲျဖစ္ပါတယ္။
၇) Layer Mask အား Document window တြင္ edit ျပဳလုပ္လိုလွ်င္
Layer Palette က Layer mask ေပၚတြင္ Alt key ႏွင့္ click လုပ္လွ်င္ရပါတယ္။ ျပန္ေဖ်ာက္ထားခ်င္ရင္လဲ Alt key နဲ့ click ပါပဲ။ Layer Mask ကို Document window တြင္ေခၚယူျပီးလွ်င္ သင္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ အျဖဴမွအနက္သို့ (tone value) မ်ားသံုးျပီး Layer ရဲ့ area ေတြကို ေဖ်ာက္မလား ေပၚေစမလား သင့္စိတ္ကူးအတိုင္းပါပဲ။ edit and paint လုပ္တာကေတာ့ Select and fill နည္းျဖင့္ျဖစ္ေစ၊ Brush or Pencil tools မ်ားသံုးျပီးျဖစ္ေစေဆာင္ရြက္ႏိုင္ပါတယ္။
၈) Gradient ႏွင့္ Layer Mask
အထက္မွာေဖာ္ျပခဲ့တဲ့အတိုင္း gray ဟာ semi transparent ကိုရေစလွ်င္ Layer တစ္ခုကို အေပၚမွေအာက္သို့အေျဖးေျဖး ေပ်ာက္သြားတဲ့ပံုစံုေလးလိုခ်င္ရင္ေတာ့ အဲ့ဒီ Layer ေပၚမွာ Layer Mask တစ္ခုေခၚျပီး Layer Mask Active ျဖစ္ေနခ်ိန္မွာ Default Color (D ကိုႏွိပ္ပါ) သံုးျပီး Gradient tool နဲ့ Fill လိုက္ရင္ရျပီေပါ့ (gradient tool ရဲ့ preset ကေတာ့ Foreground to Background ပါ)။ အျဖဴေရာင္မွာ Pixel area အကုန္ေပၚျပီး အနက္မွာေပ်ာက္လို့ မီးခိုးေရာင္မွာေတာ့ တ၀က္ေပၚတ၀က္ေပ်ာက္ ျဖစ္ေနမွေပါ့။ ေအာက္မွာပါတဲ့ပံုေလးေတြကို ၾကည့္ပါဦး။
Layer Mask ကိုအသံုးျပဳကာစိတ္ကူးေပၚမူတည္ျပီး စိတ္ၾကိဳက္ပံုလွလွေလးမ်ားဖန္တီးၾကည့္ၾကပါဦး။ Special Effect အပိုင္းတြင္ပါ၀င္ေသာ ဘယ္ဘယ္ခ်ီေရးလို႔မမီ သင္ခန္းစာမွာလည္း Layer Mask ကိုအသံုးျပဳထားပါတယ္။

ဖန္ျပားပံုသ႑ာန္ မ်ား ဖန္တီးျခင္း

ယေန့အင္တာနက္ေပၚတြင္ အသံုးျပဳမ်ားေနေသာ ဖန္ျပားပံုသ႑ာန္ Glassy Button မ်ားကိုသင္ေတြ့ဖူးပါလိမ့္မည္။ လက္ေတြ့တြင္ ဖန္၊မွန္၊စတီး စေသာအရာမ်ား၏ ကြဲျပားခ်က္မွာ အေရာင္ႏွင့္ အလင္းအေမွာင္ ကြာျခားခ်က္ေပၚတြင္ အဓိကအေျခခံပါသည္။ ထို့ေၾကာင့္ ရိုးရိုးသာမန္ ဖန္ျပားတစ္ခုျပဳလုပ္ေသာအေျခခံ Idea ေလးကိုသိရွိေစရန္ေျပာျပပါမည္။
၁) New File တစ္ခုယူျပီး New Layer တစ္ခုေခၚထားပါ။ ထို Layer ေပၚတြင္ Tool Box ထဲမွ Custom Shape Tool (U) ကိုေရြးပါ။ ျပီးလွ်င္ Shade ထဲမွ Rounded Square Shape ကိုလိုအပ္ေသာ Color ကိုေရြးျပီးဆြဲပါ။ ပံုမွန္ေလးေထာင့္ကြက္ တစ္ခုကို အသံုးျပဳလွ်င္လည္းရပါသည္။
၂) ထို Layer ၏ Layer Style ကို Inner Glow ယူပါ (Layer Palette တြင္ Layer name ေနာက္မွေနရာလြတ္အား Double click ႏွိပ္လွ်င္ Layer Style Dialog box ေပၚလာပါသည္။ ၄င္း Box မွပံုတြင္ျပထားသည့္အတိုင္း Inner Glow ေနရာကို Click လုပ္ပါ)
ပံုတြင္ျပထားသည့္အတိုင္း Color ကို အမည္းေရာင္ေျပာင္းျပီး Blending Mode ကို Normal သို့ေျပာင္းပါ။ Element Size မွာ ပံ၏ Resolution ကိုလိုက္ျပီးအေျပာင္းအလဲရွိႏိုင္ပါသည္။ ျပီးလွ်င္ပံုအတိုင္းေတြ့ရမည္။
၃) Layer Palette တြင္ထို Layer ေပၚတြင္ Ctrl ကိုဖိျပီး Click လုပ္ပါ။ Layer ၏ Boundary အတိုင္း Marquee Selection တစ္ခုရပါမည္။ ျပီးလွ်င္ (Select>Modify>Contract) ကိုေရြးပါ။ ဒီပံုမွာေတာ့ Selection ကို 25 pixels ျဖင့္ Contract လုပ္ထားပါသည္။ ပံု၏ Resolution ကိုလိုက္ျပီး Pixel အေျပာင္းအလဲရွိႏိုင္ပါသည္။
၄) ျပီးလွ်င္ (Layer>New>Layer) သို့မဟုတ္ (Shift+Ctrl+N) ျဖင့္ New Layer တစ္ခုေခၚပါ။ Foreground Color အား white ေျပာင္းျပီးထို Layer ကို Foreground to Transparent ျဖင့္ Gradient Fill လုပ္ပါ။ ပံုအတိုင္းေတြ႔ရမည္။
၅) ထို Marquee Selection ကို Deselect လုပ္ပါ။ ျပီးလွ်င္ထို Layer ကို Opacity 75% မွာထားျပီးအေပၚဘက္သို့အနည္းငယ္ေရြ႔ပါ။ ပံုအတိုင္း GLassy Button ကိုေတြ႔ရမည္ျဖစ္သည္။
Circular Shape တစ္ခုကိုအထက္မွာေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အဆင့္ ၂ မွ ၅ အတိုင္း စနစ္တက်ျပဳလုပ္လွ်င္ေအာက္ပါ Glassy Button ကိုရရွိမည္ ျဖစ္သည္။
ထိုနည္းတူ အျခားေသာ Shape မ်ားကိုလည္း Glassy Object မ်ားအျဖစ္သို့အလြယ္တကူေျပာင္းလဲႏိုင္ပါတယ္။ ထိုသို့ျပဳလုပ္ရာတြင္ ပံု၏ Resolution အျပင္ သက္ဆိုင္ရာ Layer ၏ Size ကိုလိုက္ျပီး အဆင့္ (၂) Inner Glow တြင္ Pixel အေျပာင္းအလဲကို ညွိေပးရန္လိုအပ္ပါသည္။
Text မ်ားကို Glassy object မ်ားအျဖစ္အလြယ္တကူဖန္တီးႏိုင္ပါေသးတယ္။ ေအာက္မွာေဖာ္ျပထားတဲ့ ပံုေလးေတြကို ေလ့က်င့္ခန္းအျဖစ္ လုပ္ၾကည့္ပါဦး။

ေပၚၿပဴလာအၿဖစ္ဆံုးပီုစ္မ်ား

# # ေခါင္စဥ္အလိုက္ၾကည့္ရန္ »» #
# # # 1. 2. 3. # # Web Informer Button
#
(ေဂၚဖီထုတ္ႏွင့္ ဟင္းႏုႏြယ္ကို စားျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ကုစားႏိုင္။)

အႏၱရယ္အစၥလမ္မစ္ဝဘ္ဆိုက္

ၿမန္မာမြစ္လင္ေတြအတြက္ အႏၱရယ္ဝဘ္ဆိုက္မ်ား၊ အစၥလမ္သာသနာေတာ္အေပၚပုတ္ခတ္ေစာ္ကားတဲ့ဝဘ္ဆိုက္ မ်ားကိုဒီေနရာေလးမွာလင့္ေလးမ်ားနဲ႕ေဖၚၿပေပးထားပါ့မယ္ (MMSY) ၿမန္မာမြစ္လင္စတန္႕ထြင္ေက်ာင္းသား လူငယ္ဗီဒ္အသ္တီေလးမ်ားစုစည္းရာ