Welcome to my blog :)

rss

Wednesday, May 4, 2011

ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ဳိ ေရာဂါကုိ လက္ေတြ႔ က်က် ကာကြယ္ ကုသၾက (အပုိင္း ၂၃)

အထက္ ေဖာ္ျပပါ အေၾကာင္းအ ခ်က္မ်ား ေၾကာင့္ စာေရး သူသည္ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ ရွင္မ်ားအား သာမန္ အားျဖင့္ မည္သည့္  သစ္သီးကို မွ်စားခြင့္ မျပဳခဲ့ပါ။ အထူးသျဖင့္ ေသြးခ်ိဳဓာတ္ မ်ား မ်ားျပား၍ ျမင့္တက္ ေနစဥ္ ကာလမ်ားတြင္ သစ္သီး မ်ားကို မေကြ်း ပါ။ ေသြးခ်ိဳ ဓာတ္ထိန္းသိမ္းေရး ေကာင္းလာ ခ်ိန္တြင္မူ သစ္သီးမ်ားကို ခ်င့္ခ်ိန္၍ စားခြင့္ျပဳ ပါသည္။
ေသြးခ်ိဳ ဓာတ္ထိန္းသိမ္းမႈ ေကာင္းျခင္း၊ မေကာင္း ျခင္းကို ၃ လတာ ကာလ အတြင္း ေသြးခ်ိဳဓာတ္ကို တိုင္းတာ ၾကည့္ျခင္း ျဖင့္လည္းေကာင္း၊ HbA1C ဓာတ္ခြဲ စစ္ေဆးခ်က္မ်ားျဖင့္ တိုင္းထြာဆံုးျဖတ္ ၾကရပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သစ္သီးကို အနည္းဆံုး ၃ လခန္႔ေရွာင္ခိုင္းၿပီးမွ ျပန္လည္၍ ခ်င့္ခ်ိန္စားခိုင္းပါသည္။ ေသြးခ်ိဳ ဓာတ္ထိန္း သိမ္းမႈ ေကာင္း၊ မေကာင္း ဆိုသည္မွာ ၂၀၁၁ ခုႏွစ္ အေမရိကန္ ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳေရာဂါ အသင္းႀကီး၏ အႀကံျပဳခ်က္အရ ေဖာ္ ျပရလွ်င္-
(၁) အစာမစားမီ ေသြးခ်ိဳဓာတ္ ၇၀ မွ ၁၃၀ mg/dl အတြင္းရွိလွ်င္
(၂) အစာစားၿပီး ၂ နာရီအတြင္း ေသြးခ်ိဳဓာတ္ ၁၈၀ mg/dl ထက္မေက်ာ္လွ်င္
(၃) HbA1C = ၇ရာခိုင္ႏႈန္းေအာက္ ရွိျခင္းကိုဆိုလိုပါသည္။
HbA1C သည္ လြန္ခဲ့ေသာ ၃ လတာကာလမွ ေသြးခ်ိဳဓာတ္မ်ား ပမာဏ၏ ပ်မ္းမွ် ျခင္းကိုျပသည့္အတြက္ ပိုမိုအသံုးက် မွန္ကန္ပါသည္။ ၃ လအတြင္း အစာ မစားမီႏွင့္ အစာစားၿပီး ေဖာက္ၾကည့္ ေသာေသြးခ်ိဳဓာတ္မ်ားသည္အထက္ ေဖာ္ျပပါ ပမာဏအတြင္း တစိုက္မတ္ မတ္ရွိေနဖို႔လိုပါသည္။ တစ္ခါတေလ သာ ေသြးခ်ိဳဓာတ္ကိုေဖာက္ေစၿပီး ၎အခ်ိန္ကာလမ်ားမွာပဲ ေသြးခ်ိဳ ဓာတ္သည္ မလိုလားအပ္သည့္ ပမာဏ အတြင္းရွိေနျခင္းကို ေသြးခ်ိဳဓာတ္ ထိန္းသိမ္းမႈေကာင္းသည္ဟု ေျပာဆို သတ္မွတ္ရန္မူ ခက္ခဲပါသည္။ တစ္ပတ္ လွ်င္ အနည္းဆံုးႏွစ္ႀကိမ္ခန္႔ေတာ့ ေသြးခ်ိဳဓာတ္ေဖာက္ယူစစ္ေဆးၿပီး မွတ္တမ္းတင္ထားသင့္ပါသည္။ ေသြးခ်ိဳဓာတ္ေကာင္းလွ်င္ သစ္ သီးမ်ားကို ခ်င့္ခ်ိန္စြာ စားသံုးႏိုင္ပါ သည္ဟု ဆိုရာ၌ လူေကာင္းတစ္ဦး ကဲ့သို႔ သစ္သီးမ်ားကို တစ္ထိုင္တည္း တဝႀကီးမစားရန္ကို ဆိုလိုပါသည္။
က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးမ်ား မည္မွ် ပင္ ရႏိုင္သည္ဆိုေစကာမူ သစ္သီး မ်ားတြင္ပါေသာ ဖရပ္တို႔စ္ သၾကား ဓာတ္ေၾကာင့္ ေသြးခ်ိဳဓာတ္အနည္း အမ်ားကိုေျပာင္းလဲေစသည္ကို စာေရး သူေရာ၊ ခြဲျခား စိတ္ျဖာ ၾကည့္တတ္ ေသာ ေရာဂါရွင္မ်ားပါ သတိျပဳမိၾက ပါလိမ့္မည္။ ထို႔ေၾကာင့္ တဝႀကီး စား၍ေတာ့ မရႏိုင္ပါ။ စားသင့္ေသာ ပမာဏမ်ားကို အႀကံျပဳတင္ျပရလွ်င္ပန္း သီးဆိုလွ်င္ တစ္ျခမ္း၊ စပ်စ္သီးအႀကီးဆိုလွ်င္ သံုးလံုး၊ စပ်စ္သီး အေသးဆိုလွ်င္ ေျခာက္ လံုး၊ ကြ်ဲေကာသီးဆိုလွ်င္ တစ္ႁမႊာ၊ ဖရဲသီး၊ သေဘၤာသီးဆိုလွ်င္ ခပ္လတ္လတ္ တစ္စိတ္၊ သရက္သီးဆိုလွ်င္ တစ္စိတ္၊ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာဆိုလွ်င္ တစ္ခါ စားလွ်င္ တစ္လံုး၊ တစ္ပတ္လွ်င္ ေလးရက္ခန္႔ ထက္မပိုဘဲ စားသံုးၾကရန္ အႀကံျပဳ လိုပါသည္။
၎ပမာဏမ်ားကိုလည္း သုေတသန စာေပမ်ားမွ ရွာေဖြတင္ျပ ျခင္းျဖစ္ပါသည္။ ၎ပမာဏရွိေသာ သစ္သီးမ်ားသည္လည္း ေသြးခ်ိဳဓာတ္ ကို အနည္းႏွင့္အမ်ားဆိုသလို တက္ ေစႏိုင္ေသာ္လည္း ပံုမွန္ေသာက္ေန ေသာေဆးမ်ား၊ ပံုမွန္ျပဳလုပ္ေနေသာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈေလ့က်င့္ခန္းမ်ား ျဖင့္ တက္လာသည့္ ေသြးခ်ိဳပမာဏ ကို ထိန္းသိမ္း ထားႏိုင္မည္ျဖစ္ပါသည္။ သစ္သီးကို မစားျခင္းေၾကာင့္ သစ္သီး မ်ားမွရမည့္ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္၊ အမွ်င္ ဓာတ္ႏွင့္ ဓာတ္တိုးမႈဆန္႔က်င္ဓာတ္ မ်ားကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွ အစား ထိုး၍ရႏိုင္ေအာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ မ်ားမ်ား စားသံုးသင့္ၾကပါသည္။
ဤ ေနရာတြင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆိုသည္ မွာ Vegetables ေခၚ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္မ်ားကို ဆိုလိုပါသည္။ ဟင္းခ်က္ ရာ၌ ျဖစ္ေစ၊ အစိမ္းစားရာ၌ျဖစ္ေစ အသံုးျပဳေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ကို ဆိုလိုပါသည္။ ဘူးသီး၊ ခရမ္းသီး၊ ကန္စြန္းရြက္၊ မန္က်ည္းရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ခ်ဥ္ ေပါင္ရြက္၊ ေဂၚရခါးရြက္၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေဂၚဖီ၊ မုန္လာဥ၊ ဆလပ္ရြက္၊ ေဂၚ ရခါးသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စသည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ဆိုလိုပါ သည္။ အခ်ိဳ႕ေသာ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ေရာဂါ ရွင္မ်ားက ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ သစ္သီးဝလံ (Fruits) မ်ားကို ေရာ ေထြးမွားယြင္း၍ မွတ္ယူတတ္ၾကပါ သည္။
သစ္သီးဝလံမ်ားဆိုသည္မွာ ထမင္းဟင္းစားၿပီးေနာက္ အခ်ိဳပြဲ တည္သည့္အေနျဖင့္လည္းေကာင္း၊ အဓိက အစာမ်ားၾကားတြင္ အဆာ ေျပ စားသည့္အေနျဖင့္လည္းေကာင္း စားသံုးေသာ သစ္သီးဝလံမ်ားကိုဆို လိုပါသည္။ အခ်ိဳဓာတ္ေခၚ ဖရပ္တို႔စ္ ပါဝင္ျခင္း၊ မပါဝင္ျခင္းက ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးဝလံတို႔ၾကား အဓိကျခားနားခ်က္ပင္ျဖစ္ပါသည္။ ခ်ိဳျခင္းဆိုရာ၌လည္း သၾကားကဲ့သို႔ ခ်ိဳျခင္းႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တို႔ ခ်ိဳျခင္း အရသာမတူသည္ကို လူတိုင္း ခြဲျခားသိႏိုင္ၾကပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သစ္သီးဝလံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကို ေရာေထြး အမွတ္မမွားၾကေစလိုပါ။ ဟင္းခ်က္ ရာ၌ သံုးသလား၊ သၾကားကဲ့သို႔ခ်ိဳသ လားဆိုေသာ အခ်က္ႏွစ္ခ်က္ျဖင့္ ေယဘုယ်အားျဖင့္ ခြဲျခားႏိုင္မည္ဟု ယူဆပါသည္။
ပါေမာကၡ ေဒါက္တာတင့္ေဆြလတ

0 comments:

Post a Comment

မွတ္ခ်က္မ်ားကို စိစစ္ၿပီးမွ ေဖာ္ျပေပးမည္ ျဖစ္ပါသျဖင့္ ဤစာမ်က္ႏွာေပၚမွာ ခ်က္ခ်င္း ျမင္ရမည္မဟုတ္ပါ။ မၾကာခင္ ေနာက္တခါ ျပန္လာၿပီး မိမိ၏ မွတ္ခ်က္ကို ျပန္ၾကည့္ပါရန္ ေမတၲာရပ္ခံပါသည္။

ေပၚၿပဴလာအၿဖစ္ဆံုးပီုစ္မ်ား

# # ေခါင္စဥ္အလိုက္ၾကည့္ရန္ »» #
# # # 1. 2. 3. # # Web Informer Button
#
(ေဂၚဖီထုတ္ႏွင့္ ဟင္းႏုႏြယ္ကို စားျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ကုစားႏိုင္။)

အႏၱရယ္အစၥလမ္မစ္ဝဘ္ဆိုက္

ၿမန္မာမြစ္လင္ေတြအတြက္ အႏၱရယ္ဝဘ္ဆိုက္မ်ား၊ အစၥလမ္သာသနာေတာ္အေပၚပုတ္ခတ္ေစာ္ကားတဲ့ဝဘ္ဆိုက္ မ်ားကိုဒီေနရာေလးမွာလင့္ေလးမ်ားနဲ႕ေဖၚၿပေပးထားပါ့မယ္ (MMSY) ၿမန္မာမြစ္လင္စတန္႕ထြင္ေက်ာင္းသား လူငယ္ဗီဒ္အသ္တီေလးမ်ားစုစည္းရာ