ဆီးခ်ိဳ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါရွင္မ်ား စား  သံုးသင့္ သည္မ်ား၊ မစားသံုး သင့္သည္ မ်ားကို တင္ျပ လက္စႏွင့္ အခ်ိဳဓာတ္  ႏွင့္ ဆိုင္ေသာ     အစားအစာမ်ား အျပင္ အျခားသတိျပဳသင့္ေသာ အစားအစာ မ်ားကိုလည္း တင္ျပလိုပါသည္။  သစ္သီးဝလံ အုပ္စုထဲတြင္ မပါ ေသာ ေျပာင္းဖူးႏွင့္ ပတ္သက္၍ တင္ ျပလိုပါသည္။  ေျပာင္းဖူးစားလွ်င္ ေသြး ခ်ိဳဓာတ္မ်ား တက္ေနသည္ကို အခ်ိဳ႕ ေသာ  ေရာဂါရွင္မ်ားေရာ၊ စာေရးသူပါ သတိထားမိပါသည္။ အခ်ိဳ႕ေသာ ေဆးပညာ ဆိုင္ရာ  စာေပမ်ားသည္ ယခုေခတ္ကာလ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ ကပ္ေရာဂါအသြင္  ပ်ံ႕ႏွံ႔ျဖစ္ပြားလာ ျခင္းမွာ ဖရပ္တို႔ခ္ေခၚ သစ္သီးဝလံမ်ား မွရေသာ  သၾကားဓာတ္ႏွင့္ Corn Syrup ေခၚ ေျပာင္းဖူးမွရေသာ အခ်ိဳ ဓာတ္မ်ားကို အစား  အစာမ်ားကို ျပဳျပင္ထုတ္လုပ္ရာ၌ ထည့္သြင္း အသံုး ခ်ေနၾကျခင္းေၾကာင့္  ျဖစ္သည္ဟု အဆိုျပဳခ်က္ တစ္ခုရွိပါသည္။
စာဖတ္ သူမ်ား ေျပာင္းဖူးႏွင့္ ပတ္သက္၍  သတိျပဳဖြယ္ တစ္ခ်က္ကို တင္ျပရျခင္း ျဖစ္ပါသည္။ အငန္ဓာတ္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ လည္း  တင္ျပလိုပါေသးသည္။ အငန္ ဓာတ္ေခၚ ဆိုဒီယမ္ကလို႐ိုဒ္ဓာတ္ကို ငါးပိ၊  ငါးေျခာက္၊ ငံျပာရည္မ်ားစသည့္ အစားအစာမ်ားမွ ရပါသည္။ အသား ငါးမ်ားကို  သဘာဝထက္ပိုမိုၾကာၾကာ ခံေအာင္ ထိန္းသိမ္းထားရွိႏိုင္ရန္ အငန္ဓာတ္မ်ားကို  အသံုးခ်ၾကပါ သည္။ ယခုေခတ္စက္မႈထြန္းကားလာ သည့္ေခတ္တြင္ အလြယ္တကူ အျမန္  စားသံုးရန္ စီမံျပဳလုပ္ထားေသာ အစား အစာမ်ား (processed food) တြင္လည္း  အငန္ဓာတ္မ်ား ပါဝင္ပါ သည္။ လူတစ္ဦး က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီ ၫြတ္ရေအာင္  ဆိုဒီယမ္ကလို႐ိုဒ္ဓာတ္ ကို တစ္ေန႔ 4 gm ေလာက္သာ စား သင့္သည္ဟု  ဆိုေနၾကေသာ္လည္း ျမန္မာလူထုအတြင္း ပ်မ္းမွ်စားသံုးမႈမွာ 9gm  ေလာက္အထိရွိေနပါသည္။ ျမန္ မာျပည္သူလူထုသည္ အငန္ဓာတ္ကို လိုသည္ထက္ပိုမို  စားသံုးေနၾကပါ သည္။
ထို႔ေၾကာင့္ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါ  ရွင္မ်ားေရာ၊ လူထုတစ္ရပ္လံုးပါ အငန္ေလွ်ာ့စားဖို႔ လိုအပ္ပါသည္။ ထို႔  ေၾကာင့္ အထက္ေဖာ္ျပပါ ငါးပိ၊ ငါး ေျခာက္၊ပုစြန္ေျခာက္၊ ငံျပာရည္စသည့္  အစားအစာမ်ား၊ အခ်ိဳမႈန္႔ (ဆိုဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္) ပါေသာ အစားအစာ မ်ားကို  ေလွ်ာ့၍ စားသံုးရန္ လိုအပ္ပါ သည္။ အစားအစာမ်ား ျပင္ဆင္ရာ၌ ဟင္းမ်ားခ်က္ရာ၌  စားေကာင္း႐ံု သက္သက္ေလာက္သာ အငန္ဓာတ္ကို ထည့္သြင္းခ်က္ျပဳတ္ၿပီး၊  အပိုေဆာင္း အငန္ဓာတ္ ထည့္စားျခင္း (No added salt) ဥပမာ ငံျပာရည္၊ ငါးပိ  ရည္၊ ငါးပိေၾကာ္မ်ား ထပ္ထည့္စား ျခင္းမ်ားကို တတ္ႏိုင္သေလာက္  ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ၾကပါသည္။  Fast food  ေခၚ အလ်င္အျမန္ အလြယ္ တကူ  စားသံုးႏိုင္ရန္ ျပင္ဆင္ထုတ္ လုပ္ထားေသာ processed food မ်ားျဖစ္သည့္  အာလူးေၾကာ္မ်ား၊ ငါးမုန္႔ေၾကာ္မ်ားစသည့္ အစားအစာ မ်ားကို အတတ္ႏိုင္ဆံုး  သတိျပဳ၍ ေရွာင္ရန္၊ ေလွ်ာ့ရန္ လိုအပ္ပါမည္။ ဆိုဒီယမ္ကလို႐ိုဒ္ေခၚ  ဆားဓာတ္အစား ပိုတက္စီယမ္ကလို႐ိုဒ္ေခၚ အစားထိုး ဆားမ်ားလည္း ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္၊  ရႏိုင္လွ်င္ စားသံုးသင့္ၾကပါသည္။
အငန္ဓာတ္ စားသံုးမႈ မ်ားျခင္းေၾကာင့္  ေသြးတိုး ေရာဂါျဖစ္ႏႈန္းမ်ား ျမင့္တက္လာၿပီး၊ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါႏွင့္  ေသြးတိုးေရာဂါ ေပါင္းၿပီး၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါျဖစ္ ျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္း၊  ႏွလံုးအလုပ္ မလုပ္ျခင္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး ျခင္းစသည့္ ဆိုးက်ိဳးမ်ား  ရႏိုင္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေသြးခ်ိဳထိန္းသိမ္းေရးတြင္  ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါတြင္ ျဖစ္တတ္ ေသာ ေနာက္ဆက္တြဲ ေရာဂါမ်ား  ကာကြယ္ေရးအတြက္ပါ ထည့္သြင္း စဥ္းစားၿပီး အငန္ဓာတ္ကို ေလွ်ာ့၍ စားသံုးျခင္း  အေလ့အက်င့္ ရရန္ ႀကိဳးပမ္းေဆာင္ရြက္သင့္ၾကပါသည္။ အဆီဓာတ္ႏွင့္ ပတ္သက္၍ လည္း  တင္ျပလိုပါသည္။ ျပည့္ဝဆီ မ်ားျဖစ္ေသာ တိရစၦာန္မွရေသာ ဆီ မ်ားျဖစ္သည့္  ဝက္ဆီ၊ အမဲဆီ၊ ၾကက္ အေရျပားမွ အဆီ၊ ဘဲအေရျပားမွ အဆီ၊ ကလီစာမ်ားတြင္ ကပ္ပါေန  ေသာ အဆီမ်ား၊ ပုစြန္ဆီႏွင့္ စားသံုး ဆီမ်ားကိုပါ အတတ္ႏိုင္ဆံုး ေလွ်ာ့၍  စားသံုးၾကရန္ႏွင့္ ျဖစ္ႏိုင္လွ်င္ ေရွာင္ ၾကဥ္ၾကရန္ အႀကံျပဳလိုပါသည္။  အခန္းအပူခ်ိန္တြင္သာလွ်င္ ေအးခဲ သြားႏိုင္ေသာ အဆီမ်ားကို ေယဘုယ် အားျဖင့္  ျပည့္ဝအဆီမ်ားဟု သတ္မွတ္ ႏိုင္ပါသည္။ မစားသံုးသင့္ေသာ အဆီမ်ား တြင္  ျပန္ေၾကာ္ဆီမ်ားကိုလည္း ထည့္သြင္းေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါသည္။
စားသံုး၍ရေသာ၊ သင့္ေသာ အဆီမ်ား ပင္  ျဖစ္လင့္ကစား၊ အထပ္ထပ္ ျပန္ေၾကာ္လွ်င္  Trans Fat ေခၚ အဆီ ဓာတ္သို႔  ဓာတ္ေျပာင္းသြားပါသျဖင့္ ဆီမ်ားကို အေၾကာ္အေလွာ္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳရာ၌  တစ္ခါထက္ပို၍ မသံုး သင့္ၾကပါ။ ထပ္၍ထပ္၍ သံုးထား ေသာ ဆီမ်ားျဖင့္  ေၾကာ္ေလွာ္ထား ေသာ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ပဲေၾကာ္၊ ဘယာ ေၾကာ္၊ ေကာ္ျပန္႔ေၾကာ္၊ စမူဆာ  စသည့္ အေၾကာ္အေလွာ္မ်ားကို တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါသည္။  စားသံုးသင့္သည့္ အဆီမ်ား အေနျဖင့္ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီ၊ ေနၾကာဆီ၊  သံလြင္ဆီမ်ားျဖစ္ၾကပါသည္။ ပဲဆီမ်ား ဆိုရာ၌ စားအုန္းဆီေရာထားေသာ ဆီ  မ်ားမျဖစ္ဖို႔ လိုအပ္ပါသည္။ လက္ေတြ႕ ဘဝတြင္ ရႏိုင္ရန္ ခက္ခဲမည္လားဟု  သံသယျဖစ္မိပါသည္။ သံလြင္ဆီ မ်ားသည္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါမ်ား  မျဖစ္ေစေရးအတြက္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္ဟု ဆိုၾကေသာ္လည္း ျမန္မာ  ျပည္သူလူထုအေနျဖင့္ စားသံုးေလ့ လည္း မရွိၾကသလို အလြယ္တကူ လည္း  ေနရာတိုင္းမွာ မရႏိုင္ၾကပါ။
ဆီမ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ သတိျပဳ ရန္  အခ်က္တစ္ခ်က္မွာ စားသံုးႏိုင္ သည့္ ဆီမ်ားပင္ ျဖစ္ေစကာမူ၊ စား သံုးသည့္  ပမာဏကို သတိျပဳ ထိန္းသိမ္းရန္ လိုအပ္ပါမည္။ တစ္ေန႔ တာ ကယ္လိုရီဓာတ္  စုစုေပါင္း၏ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထက္မေက်ာ္လြန္းေသာ ကယ္လိုရီဓာတ္ကို  အဆီမွရသင့္သည္ ဟု သိပၸံနည္းက် အႀကံျပဳၾကေလ့ ရွိ ပါသည္။  သို႔ရာတြင္သာမန္လူထုအေန ျဖင့္ ၎ကဲ့သို႔ ၃၀ ရာခိုင္ႏႈန္းကို တြက္ခ်က္ရန္  မလြယ္ကူလွပါ။ သို႔ျဖစ္ ပါ၍ေယဘုယ်သေဘာေဆာင္ၿပီးမွသာ လွ်င္ ဆီျပန္ဟင္းမ်ား၊  ဆီျဖင့္ေၾကာ္ ေလွာ္ထားသည့္ အစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္းမ်ားကို သတိျပဳ  ထိန္းသိမ္း ၾကရန္ လိုအပ္ပါမည္။ အသား၊ငါးႏွင့္ ပတ္သက္၍ ငါးမွ ရေသာ  အဆီမ်ားႏွင့္ ငါးမ်ားကို စား သံုးႏိုင္ပါသည္။ က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ၿပီး  အက်ိဳးရွိပါသည္။ အသား မ်ားစားသံုးရာ၌မူ red meat ေခၚ  အနီေရာင္အသားမ်ားျဖစ္ေသာ အမဲ သား၊ ဆိတ္သား၊ ဝက္သားမ်ားေလွ်ာ့ ၍  စားသံုးၾကရန္ႏွင့္ White Meat  ေခၚ အျဖဴေရာင္အသားမ်ားျဖစ္ေသာ ငါးႏွင့္  ၾကက္သားမ်ားကို ပိုမိုစားသံုး သင့္သည္ဟု အႀကံျပဳလိုပါသည္a။
ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ တင့္ေဆြလတ




0 comments:
Post a Comment
မွတ္ခ်က္မ်ားကို စိစစ္ၿပီးမွ ေဖာ္ျပေပးမည္ ျဖစ္ပါသျဖင့္ ဤစာမ်က္ႏွာေပၚမွာ ခ်က္ခ်င္း ျမင္ရမည္မဟုတ္ပါ။ မၾကာခင္ ေနာက္တခါ ျပန္လာၿပီး မိမိ၏ မွတ္ခ်က္ကို ျပန္ၾကည့္ပါရန္ ေမတၲာရပ္ခံပါသည္။